За Рома

ASRoma

Асочационе Спортива Рома (на италиански: Associazione Sportiva Roma) е италиански футболен отбор от град Рим Италия, състезаващ се в италианската Серия А.

Футболен клуб Рома е основан през лятото на 1927 година след обединяването на три отбора от шампионата на Италия – „Роман“, „Алба Аудаче“ и „Фортитудо“. Всъщност Рома е бившия дублиращ тим на Наполи, който остава без база в Неапол и бива разформиран. След като намират база в Рим, отбора е прекръстен на AC Roma.

Първият успешен сезон е 1930-31, когато „вълците“ се класират на второ място след Ювентус. През 1941-42 Рома печелят първата си титла от Серия А. След края на Втората световна война Рома за първи път в историята си изпада в Серия Б, но отбора е поет от мениджъра Джузепе Виани, който им връща челните позиции. Успехите на клуба продължават и Рома печели Копа Италия през 1963-64 и 1968-69. Десет години по-късно (1979-80), започва успешна ера за тима със спечелването на поредната Копа Италия. Два сезона по-късно печелят за първи път от последните 41 години титлата в Серия А. В началото на новото хилядолетие Рома печелят за трети път купата на Серия А и Скудетото.

Една от основните причини за този успех е капитана на тима Франческо Тоти, който се утвърждава като легенда за Рома и успява да счупи няколко клубни рекорда. За 15-те сезона, които прекарва в клуба той успява да запише 496 участия в различни шампионати. Негов е и рекорда за най-много изиграни мача в Серия А (388). Освен това Тоти е голмайстор на Рома за всички времена със 188 гола.

Вашият коментар